Website accessibility information

R.G. Parkins & Partners Ltd - Consulting Civil & Structural Engineers

Working for a better structured world.

Main navigation:

PORTFOLIO > Structural Engineering

CASE STUDY

Quay House, Liverpool

The building is immediately surrounded by highways on all elevations, and this, together with 5 metres of fill material in the ground, provided considerable design challenges for the basement car park. Our solution utilised sheet piling to retain the highway and to take the vertical load from the superstructure into the bedrock.

The economic requirement to provide sufficient car parking in the basement for all apartments necessitated the majority of the residential floors to be supported on the basement roof, to allow free-flowing  traffic movement. Disspropprtionate collapse, therefore, presented significant issues.

Lateral stability was provided principally by the reinforced concrete core forming the lift shaft and stairwell, with careful consideration being given to the asymmetry of this unusually shaped building.

To view a one page downloadable and printable version of this case study, please see the link below.

« Previous Case Study   Next Case Study »


All content (text and photography)
© R.G. Parkins & Partners Ltd 2008. All rights reserved.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!

Site by The Creative Branch