Website accessibility information

R.G. Parkins & Partners Ltd - Consulting Civil & Structural Engineers

Working for a better structured world.

PORTFOLIO > Maritime

CASE STUDY

Bo'ness Scotland

As part of the Bo’ness Foreshore Floor Prevention Scheme, Lagan Construction were required to form a new sill across the tidal mouth of the old Bo’ness harbour basin. The existing lock gate and sill are listed historical structures and no positive fixing was allowed to any of the existing fabric for temporary works. Given these criteria, with a design water head of 9m and a clear span of 15.5m, the working cofferdam became a tricky assembly. This was especially the case with the presence of up to 3m of fluid tidal mud and silt in the bottom of the excavation.

Two existing stop-lock grooves in the original structure were brought into action and horizontal pressure plates bearing onto the flank walls of the original lock were faced with marine ply to mitigate damage.

R G Parkins & Partners Ltd were commissioned to prepare a design for the cofferdam along with a detailed Method Statement for assembly and disassembly during construction of the permanent works.

« Previous Case Study   Next Case Study »


All content (text and photography)
© R.G. Parkins & Partners Ltd 2008. All rights reserved.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!

Site by The Creative Branch